Dunaharaszti Állatorvosi Rendelő és Sebészeti Központ

Állatorvosi Ortopédia

Az állatorvosi ortopédia háziállataink ortopédiai megbetegedéseit vizsgálja, gyógyítja. Jellemzően a kisállatpraxisban ez kutyák és macskák sántítással járó problémáit öleli fel. Gyakorlatilag mára szétválasztódott a lovak es a kisállatok állatorvosi ellátása, olyan szinvonalú specializáció látható mindkét szakterületen.

Az ortopédia a szervezet tartó és mozgató szervrendszerével foglalkozó tudományág, a csontokat, ízületeket, izmokat, szalagokat és ezek kapcsolatát vizsgálja és orvosolja.

A vizsgálathoz mindenképpen nagyfokú türelemre, és szakértelemre van szükség, nagy gyakorlattal nagyon sok minden diagnosztizálható már a fizikális vizsgálat során is, amikor az éber állatot kézzel, tapintással, s speciális mozdulatokkal átvizsgáljuk.

A gazdiknak tudniuk kell, hogy sok esetben a vizsgálat csak bódításban lehetséges, vagy azért, mert az állat agresszíven lép fel az orvossal szemben, vagy csak azért, mert a szorongástól olyan fokú görcsös állapotba feszülnek az izmai, melyek rontják a fizikális vizsgálat eredményességét.

Az ortopédus legnagyobb segítsége a röntgen készülék, CT és a röntgenfelvételek készítése. A radiológia a humán sebészetben önálló tudományág, míg az állatorvosoknál ez összemosódik, s a sebész feladata jó minőségű felvételeket készíteni, s azokat megfelelően értékelni! Nem szabad elfelejteni, hogy nem a röntgen felvételt, hanem az állatot kell kezelnünk, s gyógyítanunk, ez röviden azt jelenti, hogy a röntgenfelvételen esetleg látható egyéb elváltozás is, mint ami a konkrét panaszokat okozza, ezt kellő szakértelemmel el kell különíteni.

A röntgen felvételek készítéséhez gyakorlatilag 98 %-ban kötelező az állat bódítása, a megfelelő beállítás, izomernyedtség, és 2-3 perces mozdulatlan nyugalom eléréséhez. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan bódító készítmények, amelyek nem okozzák a páciens több napig tartó “alvását”, tompaságát, bár a legmodernebb altatok használata után is számíthatunk 6-8 óráig tartó álmosságra, “részeges” dölöngélésre, gyengerségre a séta során.

Dr. Sükösd László, a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagja 2009 óta. Ez egy olyan önszerveződő testület, mely szorosabbra fonja és szakmailag összehangolja az állatorvosi társadalmon belül az ortopédia és a sebészet iránt érdeklődőket. Új tagok csak egy szigorú felvételi vizsga után léphetnek be az Egyesületbe, amelyhez már legalább 2-3 éves gyakorlati sebészeti munka, és minimum 10 ortopédiai eset ismertetés szükséges.

 

 

Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva