Dunaharaszti Állatorvosi Rendelő és Sebészeti Központ

Császármetszés

Császármetszés kisállatokon


Emberhez hasonlóan állataink sem mindig tudják maguktól világra hozni utódaikat. Ennek több oka is lehet.  Vagy a kiskutyák túl nagyok, vagy ha a kiskutyák mérete normális ugyan, de a szülőút túl kicsi. Ez gyakori abban az esetben, amikor kevés a vehem (kevés számú a kiskutya), így a vemhességi idő alatt túl nagyra nőve anyjuk nem tudná megszülni őket. Akkor is javasolni szokták a műtétet, amikor a tenyésztő értékes kutyája előző terhességei során problémák merültek fel, így halott kiskutyákat hozott a világra. Előfordul olyan eset is, hogy a méh nem kellő izomösszehúzódásai miatt nem szül rendesen, ebben az esetben elképzelhető, hogy gyógyszeres (infúziós) segítség elég, s nincs szükség műtétre.


A császármetszés időpontjának meghatározásához a gazdiknak a várható ellés (kutyák esetében 63-65 nap) előtt egy héttel javasolt ultrahang vizsgálaton megjelenniük, ahol közelítőleg megállapítható a kölykök száma, s a hátralevő napok is megítélhetőek. Előnyös, ha rendszeresen mérik  a kutya hőmérsékletét. Amikor egy fokkal leesik a hőmérséklete, akkor várható, hogy egy napon belül megindul az ellés. Ez az időpont az, amikor a legbiztonságosabban lehet elvégezni a császármetszést. A rendszeres ultrahangos kontroll vizsgálat, valamint a vér progeszteron szintjének a mérése még pontosabban meghatározza az ideális időpontot.
A műtét után a szuka kutya is már ébredezik, s követelmény, hogy a kölykök is ébren menjenek haza a rendelőből. Előfordul, hogy a gazdiknak segíteni kell a kölyköket a csecsre szoktatni, meg a szukát is segíteni kell a normális kölyökápolás elsajátításában.
Mivel a műtét sokszor éjszaka következik be, ezért ajánlatos már az ellést megelőzően felvenni a kapcsolatot az állatorvossal, s megbeszélni vele, hogy mikorra várható az ellés, s ebben az orvos tud-e segíteni, vagy kit tud ajánlani. Lásd még :

ÜGYELETES KÓRHÁZAK

http://www.allatorvosdunaharaszti.hu/ugyeletes-korhazak/Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva