Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Diszplázia szűrés

Kezdjük egy rövid bevezetővel: a diszplázia görög eredetű szó, az orvosi szaknyelvben rendellenes, kóros fejlődést jelent. Többféle betegség (elváltozás) jellemzésére használják, mivel bármilyen szervben (anatómiai képletben) kialakulhat fejlődési zavar az egyedfejlődés során (pl. vesediszplázia, könyökdiszplázia stb.). Magyarországon elsősorban a kutyatartók között ismert ez a fogalom, ahol általában a csípőizületi diszpláziát értik ez alatt. (Angol nyelvű irodalomban hip dysplasia: HD). Az 1960-as évektől felfutó tenyésztési hullám kifejezetten a külső jegyekre szelektált, így nem fordítottak kellő figyelmet a genetikailag öröklődő és hátrányos belső tulajdonságokra.

 

Csípődiszplázia

Anatómia: a csípőízületi diszplázia lényege: a medencecsont ízületi vápája (acetabulum) és a combcsont feje nem egészen pontosan illeszkednek egymáshoz, és az ízületben úgynevezett subluxatio, instabilitás alakul ki. Ennek hatására kóros terhelési viszonyok alakulnak ki az ízületben, amely a porc degenerálódásához, az ízület elfajulásához vezethet (arthrosis). Fájdalom, sántaság csak az utóbbi esetben jelentkezik, ezért nem mutat panaszokat a legtöbb enyhén diszpláziás kutyus.

Öröklődés: mivel a tudomány mai állása szerint elsősorban genetikai tényezők felelősek a betegség kialakulásáért, szükséges a tenyészállatok diszplázia szűrése. Recesszív géneken öröklődik ez a tulajdonság, ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mentes szülőktől többnyire mentes utódok születnek, de nagyon ritkán előfordulhat diszpláziás utód is. Mivel nem egy génhez köthető a diszplázia, ún. poliklonális öröklésmenetről van szó, ezért genetikai vizsgálat egyelőre nem létezik. Ebből következik, hogy alapvetően a röntgen vizsgálat a legmegbízhatóbb módszer az állomány genetikai állapotának a felmérésére, és hosszú távon a célzott tenyésztéssel érhetjük el a kutyák diszplázia mentességét.

Szűrés: Magyarországon és Európa nagy részén az FCI (Fédération Cynologique Internationale) bírálati rendszerét használják a leggyakrabban, amely 5 kategóriát állapít meg: mentes; majdnem mentes; enyhe; közepes; súlyos. A kutyáknak általában csak közepes és súlyos fokozat esetén kell számolniuk tünetekkel, sántasággal, esetleges orvosi beavatkozással. Gazdik számára a következő jelek utalhatnak csípőízületi diszpláziára: nehézkesen áll fel a kutya, nem sokat, nem szívesen mozog, futáskor "nyúlugrásban" közlekedik, nem pedig felváltott lábakkal, lépcsőn felfele nehézkesen mozog, a comb- és farizmok sorvadtabbak, mint a fajtársaié. A betegség hivatalos szűrését lehetőleg 2 éves kor felett, de kötelezően 12 hónapos kort betöltött kutyán célszerű elvégezni, ennél korábbi vizsgálat a testméretek változása miatt hamis eredményt adhat. Bizonyos esetekben mégis szükség van kölyökkori előszűrő vizsgálatokra! Amennyiben a tulajdonos tenyésztési céllal vásárolja kutyáját, vagy intenzív sport tevékenységet szeretne vele folytatni, akkor érdemes már 6 hónapos kora körül megvizsgáltatni! A szűrésre és a tenyésztésre vonatkozó egyéb ajánlásokat a tenyésztő klubok határozzák meg. A kész röntgenfelvétel minősítését célszerű hozzáértő bizottsággal végeztetni: Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület, de lehet kérni helyi állatorvos hivatalos bírálatát is.