Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

A szögesdrót veszélyei

2013.02.19.

A szögesdrót veszélyei

Tegyünk rendet a kertben, mert az ott található rendetlenség, szemét, veszélyt jelent a háziállatainkra.

Sajnos több példát is láttunk arra, hogy a kert végében kialakított „mindenes” tároló a háziállataink számára veszélyt jelent. A különböző tárgyak, deszkák, bútordarabok, vegyszerek mind olyan potenciális baleseti források, amelyeket korrektül elzárva szabad csak tárolni. Macskák kifejezetten hajlamosak arra, hogy beleigyanak a különböző háztartási vegyszerekbe, amelyek közül hatalmas veszélyt jelentenek az ablakmosó és egyéb takarító folyadékok, fagyállók, jégoldók. Ezekben az etilénglikol különböző formái találhatók, amelyek édes ízükkel vonzzák a cicusokat, viszont lenyelve a nyelőcső, gyomor és bél nyálkahártyáját közvetlenül károsítják, felszívódás után pedig visszafordíthatatlan máj és vesekárosodást okoznak. Ugyanígy vigyázni kell a különböző festékekre és hígitókra.

 

A deszkák és építési törmelékek közvetlen baleseti veszélyt jelentenek, ha a kutyára vagy macskára borulva okoznak sérülést, akár végtagtörést. A bennük lévő szögek és szálkák enyhébb szúrt szakított sérüléseket tudnak okozni. A kutyák számára veszélyes ezek deszkák rágcsálása is, mert a hosszanti irányban hasadó szilánkokat könnyen lenyelik, s a hasüregben okoznak szúrásos sérüléseket.

 

A fenti képen egy puli kutya szőréből kivágott szögesdrót darabot látnak. Ez a kutya teljes mértékben magára tekerte a szögesdrótot, gyakorlatilag már mozogni sem tudott, és a testén 26 kisebb-nagyobb sérülést okozott a drót tüskéje. Nagyon nehéz volt a szenvedő kutyust megközelíteni is, mert már shockos állapotba került a „csapdától”, senkit sem engedett magához közel. Fúvócsővel kellett elbódítani, és csak utána lehetett a drótot feldarabolni, majd a kutyáról lefejteni. A szinte teljesen megkopaszított kutyát utána már könnyen le lehetett kezelni, de az eset után még hónapokig kerülte a kertjük hátsó részét.

vissza