Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Büdös a kutyám szája, mit tegyek? Állatorvosi fogászat, fogkövesség.

2014.06.24.

Büdös a kutyám szája, mit tegyek? Állatorvosi fogászat, fogkövesség.

A következő cikkben a kutyák-macskák leggyakoribb fogászati, szájüregi kérdéseit beszéljük át.

Fogászat a kutyavilágban

 

A kedves gazdik közül már nagyon sokan szembesültek azzal a problémával, hogy kutyusuk, vagy macskájuk, ahogy korosodik, egyre nehezebben kezd rágni, étvágytalanabb, válogatósabb lesz, és büdös a szája. Ilyen esetekben a leggyakrabban fogkövességgel állunk szemben. A fogkő képződését teljesen megakadályozni sajnos lehetetlen feladat, de azért tudjuk jelentősen csökkenteni és lassítani a folyamatot.

 

Mik is a gazdi feladatai? Legfontosabb, hogy lehetőleg már kölyökkortól rendszeresen ellenőrizzük kedvenceink fogazatát, finoman húzzuk fel az ínyét, utána kapjon jutalomfalatot. Szoktassuk hozzá, hogy a rendszeres ellenőrzés nem fájdalmas, és nem félelmetes feladat, így majd a rendelőben sem fog megijedni ettől. A leglelkesebb tulajdonosok vehetnek kisállatoknak gyártott fogkeféket és fogkrémeket, és ezekkel naponta megtisztíthatják a fogazatot. Már az is sokat segít, ha a fogak felületét egy törölközővel naponta óvatosan letöröljük, hogy ne tudjanak plakkok megtapadni, s ne indulhasson el a fogkő képződése. Kaphatók olyan tápok, amelyek hatóanyagaik révén lassítják a fogkő kialakulását. Ezek a szájüreg és a nyál pH-ját (kémhatását) változtatják meg, és a fogkőben jelen lévő ásványi anyagok nagyobb részét megkötik. Nagyon sokat segíthetünk különböző rágócsontokkal, valamint tengeri algából készített táplálékkiegészítő készítménnyel is. Ezt csak egyszerűen a tápra kell szórni naponta, s az állatok jóízűen elfogyasztják.

 

Ha már kialakult a fogkő, akkor azt minél előbb el kell távolítani. Bódításban, ultrahangos depuratioval, gyakorlatilag nagyon hasonlóan az emberi fogászaton alkalmazott módszerrel.

 

Miért fontos a lepedék eltávolítása? Mert a megtapadó baktériumok toxintermelése folyamatos terhelést jelent a szervezet számára, s a fogíny gyulladását okozza. Hosszabb idő után az íny megvastagodik, visszahúzódik, sorvad, a felülete berepedezik, vérezhet is. A fogínysorvadás következtében a foggyökerek meglazulnak, s a fog kieséséhez vezet. Súlyos esetben nincs is más lehetőség az orvos számára, mint a károsodott fogak kihúzása. Szerencsére az állatoknak ez nem jelent olyan problémát, mint az embereknek, hiszen náluk az esztétikai szempontok kevésbé fontosak, és már nem kell vadászniuk a táplálékért, hanem mi tesszük eléjük.

 

Kölyökkutyáknál még oda kell figyelni a tejfogak kihullására. A perzisztáló tejfog a maradandó fogazatban okoz károsodást, és elősegíti a baktériumos plakkok képződését, ezért 8 hónapos kor felett ezeket a fogakat el kell távolítani.

 

A sokat apportírozó, vagy rágcsáló kutyusok fogai jelentősen lekophatnak, de ez nem feltétlenül jelent egészségügyi veszélyt. Itt mindig az állatorvosi vizsgálat során derül ki, hogy ez okozott-e szájüregi-fogászati betegséget.

 

Az állatok foga is el tud törni, és akkor a fog belsejében végig húzódó fogcsatorna nyitottá válhat. Ez nagyon kellemetlen fájdalommal, gyulladással, akár gennyes tályog képződéssel is járhat. Megoldására nagyon sok módszer létezik.

 

Kutyusoknál is léteznek fogszabályozási lehetőségek, vagy akár gyökérkezelés, csontpótlás, koronabeültetés. Ezekről tudni kell, hogy csak speciális centrumokban érhetőek el, s az áruk közelít az emberi fogorvosi kezelések áraihoz.

 

Dr. Sükösd László

vissza