Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Miért kell beoltatni a kedvencemet?

2011.09.24.

Miért kell beoltatni a kedvencemet?

Áttekintő tájékoztató a védőoltások szükségességéről, az immunrendszere működéséről.

Miért kell kutyámat, macskámat, házi kedvencemet beoltatni?

Sok kutya és macska betegszik meg vagy pusztul el olyan betegségekben, amelyeket védőoltással meg lehetett volna előzni. A fertőző betegségek esetében mindenképpen a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, hiszen számos betegség maradandó következményekkel jár. Ha az oltásokat nem kapják meg idejében, a kórokozó vírusok vagy baktériumok által megtámadott, súlyosan megfertőződött állatot gyakran egyáltalán nem, vagy csak hosszadalmas és költséges gyógykezelés árán lehet meggyógyítani. Nem beszélve a tulajdonos további felelősségéről, hiszen az oltatlan kutyák/macskák fertőzési forrást jelentenek a környezetük számára.

Mit jelent az immunitás?

Ha egy állat (vagy ember) immunis (= ellenálló) egy bizonyos betegséggel szemben, az azt jelenti, hogy nem, vagy csak nagyon kis mértékben áll fenn annak a veszélye, hogy abban megbetegedjen. Ilyen ellenállóképesség a rendszeres oltások vagy az adott betegség átvészelése révén alakul ki felnőttkorra.

Mi a helyzet a kölykök esetében? Húsevőknél a kölyökállatok részben már az anyaméhben, részben pedig az első anyatejjel (ún. föcstej vagy kolosztrum) kapják meg anyjuktól a kész ellenanyagokat. Ezt nevezzük passzív immunitásnak, mert a kölyök szervezetének nem kell „megdolgoznia” a védőanyagok előállításáért, már készen kapja azokat. Az ilyen védettség – az anya immunállapotától is függően – kb. 6-7 hetes korra csökken, így a kölykök fogékonnyá válnak a fertőző betegségekkel szemben. Innentől kezdve kell őket szakszerűen kidolgozott oltási programban részesíteni, hogy a vakcinák által kialakított védettség (aktív immunitás) átvegye az anyai ellenanyagok szerepét.

A védőoltás ismétlése során alakulnak ki az immun-memóriasejtek (angolul Booster hatás). Ezek a védekezés bástyái, amelyek hosszú időre biztosítják a szervezet védettségét. Hogy ezeket a memóriasejteket időről-időre emlékeztessük, ezért évente megismételjük a védőoltást. Bár léteznek bizonyos kórokozók, antigének, amelyeket elég lenne csak három évente újra oltani, de a kombinált vakcinák egyben tartalmazzák a gyengébb és az erősebb kórokozókat, ezért nem tudjuk külön bontani a vakcinázást. Például parvovirus és Rubarth–kór ellen elég lenne csak két-három évente oltani, de szopornyica és leptospirosis ellen 10 havonta kéne oltani ideális esetben. Ezeket mind tartalmazza az úgynevezett kombinált oltás.

vissza