Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Teendők baleset esetén a kutyával

2012.11.27.

Teendők baleset esetén a kutyával

Áttekintés, hogy esetleges baleset, enyhébb sérülés esetén a gazdi mit tud tenni kutyája, macskája érdekében, hogy a fájdalmat csillapítsa, vagy a vérzést csökkentse, elállítsa.

Teendők baleset esetén

 

Az utóbbi 10 évben a személygépkocsik számának növekedésével párhuzamosan nőtt a balesetet szenvedő háziállatok száma. Különösen ivarzási időszakban szembetűnő ez a változás, amikor az ösztön is hajtja az állatokat. Ezúton is hangsúlyozzuk a gazdik felelősségét az állatok ivartalanításában. (lásd még: http://www.allatorvosdunaharaszti.hu/hasznos-informaciok/ivartalanitas/9383/ ).

Ha véletlenül az Ön kedvencét érné autóbaleset, próbáljon meg figyelni arra, hogy a kutyát, macskát hol és hogyan érta a trauma, az állat elvesztette-e az eszméletét, fel tudott-e kelni a baleset után, vagy fekve maradt-e? Az általános ijedtségen és shockon kívül milyen furcsaságokat lát rajta? Légzési nehézség? Fakóbb nyálkahártyák? A szemét figyeljük meg! Rendellenes szemmozgás, vagy egyenlőtlenül tág pupillák agyrázkódásra utalhatnak.

Mindenekelőtt próbáljuk megnyugtatni a kedvencünket, nehogy további sérüléseket szedjen össze félelmében, ahogy menekülni próbál. Két dologra figyeljünk nagyon: az egyik, hogy ilyenkor előfordulhat az is, hogy elsőre nem ismeri meg a saját gazdiját az állat, így esetleg megmarhatja, megkarmolhatja őt. Ezért eleinte csak szólongassuk a nevén, lassú mozdulattal távolról közelítve nyúljunk felé, miközben nézzük a reakcióit. Ha bizonytalanok vagyunk az állat tudatában, akkor tekerjük be a kezünket egy takaróba, vagy pokrócba. Ismeretlen vagy kóbor állat esetében kifejezetten figyeljünk arra, hogy elkerüljük a harapást, mert nem tudhatjuk, hogy veszettség ellen vakcinázott állattal találkozunk-e? A másik nagyon fontos dolog, hogy biztosítsuk a helyszínt, nehogy a hirtelen támadt kavarodásban újabb balesetet szenvedjen valaki! Bízzunk meg valakit azzal, hogy a forgalmat lelassítsa, odébb terelje.

A sérült állatra visszatérve, próbáljuk korlátozni annak mozgását, mert bizonyos sérüléseknél tovább romolhat a helyzet, ilyen például a szilánkos csonttörés, vagy csigolyatörés. A legideálisabb, ha egy nagyobb pokrócra, vagy kabátra próbáljuk ráfektetni óvatosan. 2-3 ember az állat alá nyúlva, s egyszerre emelve rakhatja rá a pokrócra. Ha valahol szabad vérzést látunk, akkor arra próbáljunk fedő-nyomókötést tenni, ami egyebek hiján akár egy textil poló is lehet, de természetesen ideális esetben steril kötszert használjunk. Kerüljük a bolyhos-szöszös gyapjú szöveteket.

Minden esetben érdemes állatorvoshoz fordulni, még akkor is, amikor láthatólag csak megijedt a kedvencünk. Ennek két fő oka van: előfordulhat, hogy olyan belső sérülése van az állatnak, ami kívülről nem látszik, s csak alattomosan, órák-napok alatt romlik annyira a helyzet, hogy látható tünetek jelentkeznek. Ilyenek például a belső vérzések, a belső szervek repedései, a tüdőödéma, az enyhe agyrázkódás. Az általános betegvizsgálaton túl javasolt ultrahang és röntgen vizsgálatot is végezni. Kétes esetekben a vizsgálatot 24 órán belül ismételni kell! Például ha egy apró repedést-zúzódást találunk ultrahanggal a vese állományában, akkor az jó eséllyel meg tud gyógyulni magától, de előfordulhat, hogy csak műtéti úton tudunk segíteni. Nem mindig lehet azonnal eldönteni, hogy melyik a legjobb megoldás. Ezért van az, hogy ilyen balesetek után az embereket 2-3 napig bent tartják a kórházban, pedig „semmi baja sincs”! rendkívül fontos továbbá az is, hogy a shocktalanítást és az állat megnyugtatását gyógyszeresen is elősegítsük, mert a shocknak, a keringési elégtelenségnek is lehetnek olyan szövődményei, amelyek csak a baleset után 4-6 órával jelennek meg, de akkor rohamszerűen, és előfordulhat, hogy már nem tudunk akkor segíteni.

Ezért kell a telefonjukban mindig elmenteni az állatorvosuk számát, és ha ő nem érhető el, akkor célszerű felkeresni valamelyik éjjel-nappali állatkórházat (http://www.allatorvosdunaharaszti.hu/ugyeletes-korhazak/ ), ahol folyamatos betegellátás van.

Érdemes elgondolkozni azon is, hogyan tudnak felkészülni legjobban egy esetleges nem várt eseményre, egy váratlan sérülésre, sportbalesetre, betegségre. Most már Magyarországon is van lehetőség biztosítást kötni a kedvencünkre, ami ugyan nem teljeskörű, de mégis egy kis segítség a bajban. (Pl.: http://www.aegon.hu/kisallat-biztositas/kisallat-biztositas.html )

 

Dr. Sükösd László

vissza