Dunaharaszti Állatorvosi Rendelő és Sebészeti Központ

Gyomorcsavar műtét

A gyomorcsavarodás kutyákban.

Sajnos egy veszélyes, és relatív gyakori kórképről kell itt beszélnünk. Elsősorban mély mellkasú, nagytestű, idősebb kanokban jelentkezik, de bármely emlősben szinte bármikor előfordulhat.

Nem is egy önálló betegségről van itt szó, hanem a gyomor megterhelésével és esetleges pozícióváltozásával járó szindrómáról.

Lényege, hogy jellemzően száraz táp etetése után az eleség elkezd megduzzadni, s ezáltal lufiszerűen tágítja a gyomrot, s a termelődő gázok pedig még fel is fújják azt. Ha valamilyen okból nem ürül ez a gáz a külvilág felé, akkor tovább romlik a helyzet. Gyakran az etetés utáni mozgás, hempergés, ugrálás vezet ahhoz, hogy a gyomor részben, vagy egészben elmozdul a helyéről, s így az eleség útja akadályozott mind a külvilág, mind a vékonybelek felé. Úgy kell elképzelni, mintha lenne egy kb. 5 literes tömlőnk, aminek 2 végén vékony, nagyjából 3 cm-es csövek vannak, s ezt a tömlőt ha hosszában megcsavarjuk, miközben a csöveket fogjuk, akkor azok a csövek elzáródnak. Ez a nyelőcső és a patkósbél.

A gazdi azt látja, hogy etetés után 1-4 órával a kutya magatartása megváltozik, eleinte bágyadt, apatikus, púposít, míg később eredménytelen öklendezést látunk, nyálzást, izgatottságot, hasi fájdalmat, púposítást, s a has térfogat jelentős növekedését a bordaív mögött. Minden ilyen esetben AZONNAL állatorvoshoz kell fordulni. A gyors segítség életet menthet.

Miért veszélyes a gyomor csavarodása?
- Mert a folyamatosan termelődő gázok miatt a telt gyomor folyamatosan egyre nagyobbra duzzad. Esetleg meg is repedhet.
- Mert az elmozdult gyomor legtöbbször a lép helyzetváltozásával is együtt jár.
- Mert az abnormális helyeződésű szervekben a vénák összenyomatása miatt pangás alakul ki, ez oxigén hiányhoz és szövetszéteséshez, toxinok felszabadulásához vezet, továbbá beindulnak a véralvadási folyamatok, ami thromboemboliához vezet.
- Mert a pangó szervekben lévő vér “hiányzik” a szervezetből, keringési elégtelenség alakul ki.
- Mert a kitágult gyomor nyomja a rekeszizmot, s légzési zavarokhoz vezet.
- Mert a hasban futó nagy véna is összenyomódik, így még kevesebb vér jut el kellő nyomással a szívbe.

Az állatorvosi beavatkozás során a gyomor szúrcsapolásától a szondázáson és gyomormosáson át a lép eltávolításáig, és  a gyomor rögzítéséig (gastropexia) sok mindenre sor kerülhet, ezt jellemzően az adott helyzet dönti el. Sajnos mivel sürgősségi beavatkozásról van szó, ezt gyakorlatilag nincs mód és idő végig elemezni a gazdival. A lehetséges szövődmények miatt a műtét után még 5-7 napig intenzív kezelésre és infúziókra van szükség.

Hogyan lehet megelőzni a gyomorcsavarodást?
- Figyeljünk oda az etetésre. Nagytestű kutyát lehetőleg naponta 2-3 alkalommal etessünk, egyszerre kisebb adagokkal, s a tápot ideális előre beáztatni, hogy a táplálékszemek duzzadása megtörténjen.
- Etetés után lehetőleg 3-4 órára zárjuk külön, hogy pihenjen, s nyugodtan emésszen, és ne a kerítésnél ugassa a postást.
- Gastropexia (gyomorkivarrás) műtéttel nagyon nagy mértékben csökkenthető a gyomorcsavarodás veszélye. Statisztikákat készítettek arról, hogy a gyomorhelyzetváltozásával kezelt kutyák műtét nélkül 1-2 éven belül a 80 %-ukban újra megtörtént a gyomorcsavar. A gyomornak a hasfalhoz rögzítésével (gastropexia) ez az arány 1-2 %-ra csökkent. Nagyon nehéz megjósolni azt, hogy fiatal egészséges kutyákkal megcsináltassuk-e ezt a műtétet, hiszen sehogyan sem mérhető az, hogy egy kutyában a jövőben ki fog-e alakulni a gyomor csavarodása, vagy sem? Amerikában az arra hajlamos kutyafajtáknál már rutinszerűen prevenciós célzattal megcsinálják a gyomorkivarrást, mert ennek a gyors műtéti beavatkozásnak jelentősen kisebb a kockázata, mint a gyomorcsavarodás szindrómának.

Érdemes mérlegelni a kockázatnak kitett kutyafajták esetében: német dog, német juhászkutya, boxer, bordeaux-i dog, dalmata, bullmasztiff, cane corso, nápolyi masztiff és egyéb hasonló testalkatú kutyák.

Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva