Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

A szívférgességről (Dirofilaria Immitis)

 

A szívférgességről (Dirofilaria Immitis)

Dr. Sejlinger Tibor összefoglalója, amit a gazdiknak tudni kell a szívférgességgel kapcsolatban

A szívférgesség

 

A betegséget szúnyogok terjesztik, ezért elsősorban a szabadon
tartott, vízparton erdőben sétáltatott kutyák között fordul elő gyakrabban. A betegség a meleg klímával rendelkező országokban őshonos, például Európa déli részén, de sajnos már Magyarországon is vannak olyan területek, ahol a betegség megtelepedett, így rendszeresen kimutatható.

 

A parazita terjesztője a szúnyog, amely a fertőzött állatokból szívott vérrel maga is megfertőzödik, és ismételt vérszíváskor továbbadhatja ezt a parazitás betegséget. A szúnyog vérszívás után terjeszti a betegséget. Vérszíváskor a szívféreg fertőzőképes alakja, az úgynevezett mikrofilária kerül a szervezetbe. A mikrofilária 3-4 hónap alatt alakul át kifejlett féreggé, ami elsősorban a tüdőartériában és a szívben telepedik meg. Innen ered a betegség elnevezése is. Előfordul 

azonban, hogy a kifejlett féreg számára rendellenes helyen, például szemben, testüregekben, vagy a bőrben telepedik meg. Megtelepedés után a féreg fertőzőképes szaporodási alakokat, mikrofiláriákat kezd el termelni, amik súlyosan károsítják a gazdaszervezetet. A betegség kezdetekben nem okoz jellegzetes tüneteket, így a fertőződés sokáig rejtve maradhat. Minél több féreg található egy kutyában, és minél aktívabb életmódot folytat egy kutya, annál súlyosabb tünetek alakulhatnak ki. Kezdetben gyakori az enyhe köhögés, később ez fokozódik, nehezített légzés alakul ki. A kutya fáradékony lesz, légszomjjal küszködik terheléskor. Súlyosabb esetekben jobb szívfél elégtelenség, és thrombózis következtében kialakuló szövődmények miatt akár halálos is lehet a betegség végkimenetele.

A betegség kimutatása vérvétel után egy úgynevezett natív vizsgálattal történik. Ilyenkor a vérben lévő fertőző képes alakokat lehet kimutatni. A gyógykezelés meglehetősen bonyolult és drága, a gyógyszerek zöme külföldről szerezhető be. A gyógykezelés során fellépő szövődmények, például vese- és tüdőelégtelenség is komoly kockázati tényezőt rejtenek.

Mit tehetünk akkor?

Mivel a betegség gyógyítása bonyolult és veszélyeket rejt, a megelőzésre lehet nagyobb hangsúlyt fektetni.

 

Megelőzés:

A fertőződés megelőzése 2 fronton lehetséges:

- a szúnyogok távol tartásával

- a szúnyog által beoltott fertőző alak elpusztításával.

A szúnyogokra többféle készítmény is repellens (taszító / távoltartó) hatással bír. Több ilyen nyakra cseppentős készítmény vagy nyakörv is forgalomban van. Tökéletes védelem sajnos szúnyoginvázió esetén nincs.

Minden olyan kutyát, ami ki van téve a fertőzésnek, ajánlott a szúnyogszezon teljes ideje alatt valamelyik megelőzésre alkalmas készítménnyel folyamatosan kezelni. Ezekről azt érdemes tudni, hogy elpusztítanak minden lárvát, amelyik egy hónapon belül került be az állatba, ezért havonkénti alkalmazásuk javasolt a szúnyogszezon teljes ideje alatt, így meggátolhatjuk a betegség kialakulását.

Mivel más országokban ez a betegség már régóta fennálló egészségügyi kockázat, így több olyan prevenciós készítmény is rövid időn belül forgalomba került hazánkban, ami kombinációban védi házi kedvenceinket nem csak a szívférgességtől, hanem többféle parazitás betegségtől és külső élősködőktől is.

 

Dr. Sejlinger TiborTekintsék meg kollégánk videóját: a szívférgességről egyszerűen!

vissza