Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Állatorvosi Bőrgyógyászat

 

Állatorvosi Bőrgyógyászat

Következő cikkünkben kutyák, macskák és egyéb kisállatok lehetséges bőrgyógyászati problémáit tekintjük át, a diagnosztikai viszgálatokkal.

Bőrgyógyászat az állatorvoslásban

 

Szegény kutyusok igen gyakran szenvednek valamilyen vakaródzós, szőrhullós, kirágós betegségben. Bár ez a mondat rendkívül pongyola megfogalmazás, mégis, érthetően foglalja össze azokat a problémákat, amikkel a tulajdonosok otthon szembesülnek. Nincs ilyenkor könnyű dolga az állatorvosnak, újfent szembesül azzal a problémával, hogy a kutyusok nem tudják elmondani, hogy pontosan hol, mennyire fáj, mikor kezdődött, satöbbi. Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy a gazdi részletesen beszámoljon a kórelőzményi adatokról, így segítve a munkánkat.

 

A bőr gyulladásának hátterében többféle tényező is szerepet játszhat, és a leggyakrabban ezek kombinálódnak, ezért sokszor kell igénybe venni különböző, úgynevezett kiegészítő vizsgálatokat. Ezek a vizsgálatok lehetnek a bőrfelületről vett minta mikroszkópos vizsgálata, az ott élő kórokozók tenyésztése, a paraziták felkutatása, de nem hanyagolható el a vérvizsgálat, vagy a bőrbiopszia jelentősége sem.

 

A gazdik által is jól ismert, s az egyik leggyakoribb jelenség az állatok bolhássága. A bolha csípése irritálja a kutyát (macskát), az érzékeny bőrűeknél allergiás reakciót vált ki, s a csípés helyén bemeneti kaput nyit a társfertőzések kialakulásának, a bőr gombásodásának, vagy baktériumok túlszaporodásának.

 

Allergiára érzékeny állatoknál gyakran szükség van a bűzmirigy rendszeres tisztítására, mert az abban pangó fehérje dús mirigy váladék a baktériumok szaporodásának melegágya. A túlszaporodott, és a mirigyben pangó baktériumflóra toxinjai nem tudnak kiürülni, így egy részük felszívódik, bekerül a keringésbe, és rontja a bőr ellenálló képességét. Az allergiás bőrbetegségek elleni küzdelem mindig több lépcsőből áll. Jellemzően nem csak egyféle külső tényezőre (pl. pollen, poratka, táplálék összetevő) érzékeny a szervezet, hanem ezek összességének kell elérnie egy KÜSZÖB-értéket, ami jól láthatóan kiváltja a bőr gyulladását, kipirultságát. Ilyenkor az állatok rágják – nyalogatják a leginkább érzékeny területet. Ez lehet a lábvég, a faroktő, vagy akár a fül környéke. Mivel az allergén tényezők összességét kell csökkentenünk, így a gyógykezelésben a szükséges gyógyszerek mellett elengedhetetlenül fontosak a hidrolizált fehérjéket tartalmazó HYPOALLERGÉN tápok, rendkívül fontos a szervezet antioxidáns szintjének a növelése megfelelő vitaminokkal és omega-zsírsavakkal. Gyakran előfordul, hogy rendszeres hypoallergén samponnal való fürdetés is szükséges lehet.

 

A pontos diagnózisra azért van szükség, mert az esetek egy részében nem a fenti problémák állnak a vakarózás hátterében, hanem valamilyen belgyógyászati, vagy hormonális betegség. Kezdődő cukorbetegségnél, májműködési zavarnál, epepangásnál, vagy a pajzsmirigy, mellékvese elégtelen működésénél is megfigyelhetők a fenti panaszok. Ha nincs a kezünkben elég információ, akkor előfordulhat, hogy súlyos pénzeket költünk vitaminokra, tápokra, de a kutyus továbbra sem javul, mert nem okszerű terápiát folytatunk.

 

Fentiekből is látható, hogy érdemes az állatorvos segítségét kérni minden bőrgyulladásos esetben, s nem kell félni a laboratóriumi vizsgálatoktól, mert a kezelés elején befektetett magasabb költség megtérül, gyorsabb lesz a gyógyulás, és kevesebb lesz a felesleges kiadás.

 

Dr. Sükösd László

vissza