Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

ED /elbow dysplasia/, könyökdiszplázia, arthrosis, porckopás

 

ED /elbow dysplasia/, könyökdiszplázia, arthrosis, porckopás

A könyök diszplázia összefoglalása:
ED – ELBOW DYSPLASIA: könyökízületi diszplázia.

A diszplázia az orvosi szaknyelvben rendellenes, kóros fejlődést jelent. Többféle betegség (elváltozás) jellemzésére használják, mivel bármilyen szervben (anatómiai képletben) kialakulhat fejlődési zavar az egyedfejlődés során. (pl.: vesediszplázia, csípődiszplázia, könyökdiszplázia, …)

A diszplázia az orvosi szaknyelvben rendellenes, kóros fejlődést jelent. Többféle betegség (elváltozás) jellemzésére használják, mivel bármilyen szervben (anatómiai képletben) kialakulhat fejlődési zavar az egyedfejlődés során. (pl.: vesediszplázia, csípődiszplázia, könyökdiszplázia, …)

 

A könyökízületi diszplázia lényege: a könyök felépítésében három csont vesz részt: karcsont, orsócsont, singcsont. Ennek az ízületet alkotó három csontnak ízületi felszíneit alkotó képletek nem illeszkednek megfelelően, esetleg egyes csontnyúlványok hibásan fejlődtek, vagy az izületi porc állományában történt fejlődési zavar. Tehát az ED nem egy betegség, hanem egy állapot, amit akkor használunk kutyáknál, ha a következő elsődleges elváltozások bármelyike megállapítható: fragmentált mediális processus coronoideus (FCP), izolált processus anconaeus (UAP), karcsont oszteokondrózisa (OCD), ízületi inkongruencia (INC). Másodlagos elváltozásról beszélünk, ha ugyan a fenti kórokok nem igazolhatóak, de mégis láthatóak degeneratív arthrosisra utaló jelek az ízületben. Utóbbi esetben jóval nehezebb megítélni, hogy pontosan milyen kóroki tényező vezetett az arthrosis kialakulásához.

 

Az elsődleges elváltozások orvosolhatóak, prognózisuk akkor kedvező, ha minél korábbi beavatkozásra kerül sor, így tudjuk a legjobban lelassítani a porc és az ízület további degenerációját. Bármilyen sebészeti beavatkozás ellenére a kutyus továbbra is ED-vel terheltnek számít!

 

Öröklődésmenete még összetettebb, mint a HD-é, ezért kell az állomány szűrésével kiiktatni a betegséget. A röntgen vizsgálatok az IEWG kritériumai alapján zajlanak. Következő kategóriák léteznek: normál (mentes) /0-fok/; enyhe /I-fok/; közepes /II-fok/; súlyos /III-fok/

 

Gazdik számára a következő jelek utalhatnak ED-re: a kutyus egy vagy mindkét első végtagjára sántikál, sokszor ez csak terhelés hatására jelentkezik, s pihentetésre elmúlik. A két könyök egymáshoz képest nem hajlítható vagy nyújtható ugyanolyan fokban. A legtöbb esetben csak annyi látszik, hogy terhelés után a kutyus jellemzően az egyik oldali farára ül le, s mindig ugyanazt az elülső lábát tehermentesíti.

 

A betegség szűrését lehetőleg 12 hónapos kort betöltött kutyuson célszerű elvégezni, ennél korábbi vizsgálat a testméretek változása miatt hamis eredményt adhat. (Bizonyos esetekben mégis szükség van kölyökkori előszűrő vizsgálatokra! Sőt, akár sebészi beavatkozásra is!!!!)

 

Speciálisan beállított, jó minőségű, kétirányú(!!) röntgenfelvételt csak bóditott, megfelelően relaxált izomzatú kutyuson lehet végezni. Rendelőnkben a kutyusokat Domitor-Ketamin kombinációval bódítjuk, majd a felvételek elkészítése után Antisedan injekcióval felébresztjük, így 10 percen belül úgy sétálhatnak haza, mintha mi sem történt volna. Ezt a módszert alkalmazva, a kutyusnak semmi rossz élménye nem marad az állatorvossal és a rendelővel kapcsolatban, nem kell leszorítani, „birkózni” vele, s nem kell hosszú órákig félkómás állapotban otthon dülöngélnie!! Egy órán belül ehet-ihat, s játszhat kedve szerint!

lsd.: http://www.allatorvosdunaharaszti.hu/allatorvosi-ortopedia/

vissza