Dunaharaszti Állatorvosi Rendelő és Sebészeti Központ

Fülrühösség macskában

 

Fülrühösség macskában

Irodalmi adatok szerint a kutyák 15-20%-ában, a macskák 6-7%-ában találhatók fülbetegségek. Ezek közül most a macskák egyik leggyakoribb fülproblémájáról, a fülröhességet mutatjuk be.

Fülatka

A kórokozó

A macskák és kutyák fülrühösségét leggyakrabban az Otodectes cynotis nevű rühatka okozza, mely egy apró, 8 lábú élősködő. A paraziták a külső hallójáratban telepednek meg, ahol levált hámsejtekkel és fülzsírral táplálkoznak. A fülatkák a fülben rakják le a petéiket, ivaréretté fejlődésükhöz körülbelül 3 hétre van szükség, akkor már képesek szaporodni. Bár a fülatkák általában a fülben élnek, esetenként elvándorolhatnak a test más részeire, ahol irritációt és viszketességet okoznak a bőrön.

Tünetek, diagnózis

A fülatkák jelenlétének kellenetlen bizonyítéka lehet, ha az állat oldalra tartja a fejét, rázza és vakarja a fülét, vagy esetleg láthatóan zavart, nyugtalan. A paraziták szabad szemmel szinte nem láthatóak, de a sötét fekete, általában nagy mennyiségű, szinte sárszerű váladék a külső hallójáratban utalhatnak a jelenlétükre. Egy egészséges macskának tiszta a hallójárata, alig van fülzsír a fülében, szemben a fertőzött egyedekkel. Ha arra leszünk figyelmesek, hogy cicánk gyakran rázza a fejét és vakarja a fülét, lehetséges, hogy fülrühös. Ne vegyük félvállról a problémát, mert amellett, hogy kedvencünk számára igen kellemetlen tünetekkel jár, fertőző is! Pontos diagnózist a fülváladék mikroszkópos vizsgálatával tud mondani az állatorvos. A tünetek jelentkezése után mielőbb forduljunk állatorvoshoz, hogy kedvencünk szakszerű ellátást kaphasson.

Szövődmények:

Az atkák irritálják a hallójárat bőrét, gyulladást okoznak, így cicánk füle érzékennyé válik a tapintásra, idővel komoly fájdalmai lehetnek, ha nem kezeljük a problémát. Ez a betegség gyakran fülből áradó kellemetlen szaggal is együtt jár. A kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat. A nagy mennyiségű váladék a hallójárat részleges elzáródását okozza, ami további bakteriális és gombás fertőzések táptalaja lehet, ami tovább súlyosbítja a kórképet. További szövődmény lehet, hogy az állandó vakarózás és fülrázás miatt a fülkagyló belsejében megrepedhet egy ér. Ennek szembetűnő jelei vannak ugyanis a cica füle párnaszerűen megvastagodik (othaematoma). Ez a probléma az esetek döntő többségében csak műtéti úton rendezhető. Az állatorvos mielőbbi felkeresése mellett szól az is, hogy ez a betegség erősen fertőző lehet. A beteg cica is hajlamosabb lehet más fertőzésekre is, de ő is átadhatja a betegséget más macskáknak, kutyáknak.

Kezelés

A hallójárat alapos és szakszerű tiszítása mindaddig, amíg váladék található a fülekben. Tilos a fülrühességet házilag kezelni, minden esetben szükséges az állatorvosi ellátás! Az atkák elpusztításához használhatunk nyakra csöppenthető szereket. ezekből általában egy kezelés is elegendő, de egyes esetekben szükséges lehet egy újabb kezelésre 4 hét múlva. Súlyos esetekben a fültísztitás olyan hosszadalmas, vagy a hallójárat gyulladása miatt olyan fájdalmas, hogy az állatokat be kell bódítani a kezelés elvégzéséhez. Ha több állatunk van, akkor az együtt tartott állatokkal egyszerre kell kezelni akkor is, ha csak az egyik mutat tüneteket. Létezik az atkák elpusztítására alkalmas fülgél is. Használható még a gyógyítás során injekciós készítmény is. A másodlagos hallójárat gyulladást is kezelni kell antibiotikumot, gombaellenes szert és gyulladáscsökkentőt tartalmazó fülcseppel. Ha a hallójrat gyulladás má nagyon súlyos, akkor egyes esetekben szükséges lehet szájon át adott gyógyszerekre is. A macska alóvhelye, illetve a ház azon részei ahol az állat sűrűn előfordul alapos tisztítás és porszívózást igényel, mivel az állatok a környezetből is visszafertőződhetnek.

Megelőzés:

Nagyon fontos a környezet tisztán tartása, valamint ellenőrizzük gyakran kedvencünk fülét, hogy még a kezdeti stádiumban elcsíphessük a betegséget.

vissza

Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva