Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Kullancs terjeszti: Babesiosis

 

Kullancs terjeszti: Babesiosis

Röviden ismertetjük a kullancsok által terjesztett, Magyarországon leggyakoribb fertőző betegséget, mely a szükséges kezelés nélkül akár életveszélyes is lehet.

 

 

 

 

Kullancs által terjesztett betegségek: A BABESIA

A babesiosis az utóbbi időben kutyás körökben jól ismertté vált, mint a kullancsok által terjesztett betegségek egyike, és annyit bizonyosan tud majdnem minden kutyás, hogy ha az állat vizelete "véressé", vagy csokoládébarnává színeződik, legjobb, ha azonnal állatorvoshoz fordulnak, különben a betegség az állat elhullását eredményezheti.

Kórokozó

Babesia canis (már más altípusokat is detektáltak). Annyit érdemes róla tudni, hogy ez egy egysejtű parazita (amőbaszerű élőlény), ami a kutya vörösvértestjeiben élősködik, és fertőzött kullancsok "csípésével" kerül be a szervezetbe. Általában csak 14-24 óra vérszívás után.

Tünetek

A betegség lappangási ideje igen változó lehet (2-20 nap), heveny esetben 2-8 nap. Rendszerint hamar felismerhető, hogy baj van, mert a betegség magas lázzal (akár 42°C), elesettséggel, étvágytalansággal, fáradékonysággal jár. A parazita által szétrobbantott vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (haemoglobin) a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletet "véresre", csokoládébarnára színezheti. A légzésszám és a pulzus nyugalmi állapotban is magas, a nyálkahártyák halvánnyá, "vértelenné" válnak, a nyirokcsomók megduzzadnak. Ha a beteget nem kezelik, néhány nap alatt vese és májleállásban elhullik.

Gyógykezelés

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek (pl. Imizol Inj.), melyek beadásával gyógyulástés kiegészítő kezeléssel gyógyulást érhetünk el. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a kezelés még a betegség kezdeti stádiumában megtörténik. Elhúzódó esetben a vérfestékvizelés a vesékben olyan fokú károsodást (veseelfajulás) okoz, amely már visszafordíthatatlan és halált okoz. Ezért az első tünetek jelentkezésekor haladéktalanul forduljon állatorvoshoz!

vissza