Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Kullancs van a kutyámban! Babesia, Lyme, Imizol.

 

Kullancs van a kutyámban! Babesia, Lyme, Imizol.

A globális felmelegedés hatásaként egyre gyakoribb, hogy kullancsokat szednek össze házi kedvenceink. Bár súlyos fertőzéseket hordozhatnak ezek a kórokozók, és az ellenük való védelem kötelező a felelős állattartás jegyében, azért nem kell rögtön megijedni, ha találkozunk egy ilyen parazitával.

Kullancs van a kutyámban, mit tegyek?

Nagyon sok tulajdonos nem tudja, hogy mit kell tennie, ha kullancsot talál kutyájában, vagy macskájában. Ilyenkor a legfontosabb, hogy
 őrizzük meg a hidegvérünket! Nem szabad kétségbe esni. A kullancs egy parazita, külső élősködő. Valóban csúnya és ijesztő.

Nem mindegyik terjeszt fertőző betegségeket. Kutyák esetében elsősorban a Babesiosisra, és a Lyme - kórra kell gondolni, ha kullancsot találtunk.

Magát a parazitát egy csipesszel, vagy körömmel meg kell fogni a bőrhöz közel, ajánlatos előtte a hosszú szőrszálakat rövidre vágni, s a kullancsot úgy megragadni, hogy ne nyomjuk össze a potrohát, a testét. Valamelyik irányba, mindegy, hogy merre, kezdjük el tekerni, de úgy, hogy ne rángassuk közben. 2-3 fordulat után ki fog jönni az állat bőréből. A helyén majdnem minden esetben marad egy kis piros duzzanat, ami 5-6 nap alatt múlik el.

Javasolt felkeresni az állatorvost, s preventív antibiotikumos kezelést adni az állatnak a fertőzések ellen. Viszont ez NEM sürgősségi ellátás, tehát nem kell éjszaka rohanni a kórházba, ha akkor vettük észre a parazitát.

A fertőzést nehéz egyértelműen megerősíteni vagy kizárni. A csípés utáni vérvétellel nagyon sok információhoz juthatunk, de mindkét betegség több hétig is lappanghat, így a vérvétel lehet, hogy nem hoz
eredményt. A beteg állat magatartás változásából következtethetünk arra, hogy ha fertőződött. Tompaság, bágyadtság, láz, hőemelkedés, esetleg hányás-hasmenés, vagy némely esetben csont- és ízületi fájdalom, sántaság jelentkezik. Babesiánál jellemző elváltozás a vizelet sötétebbé, akár barnás-vörösessé válása, úgyhogy erre mindig figyeljünk.

Ezekben az esetekben kötelező állatorvoshoz fordulni segítségért.

vissza