Kapcsolat, nyitvatartás

Tel: +36-30/299-881406/24 784-331

E-mail: haraszti.vet@gmail.com

Web: www.allatorvosdunaharaszti.hu

Dunaharaszti, Mátyás Király u. 2-4. 


Nyitvatartás:
Hétfő: 09.00 - 19.00
Kedd: 09.00 - 19.00
Szerda: 09.00 - 19.00
Csütörtök: 09.00 - 19.00
Péntek: 09.00 - 19.00
Szombat: 10.00 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Kutya térd elülső kereszteződő szalag szakadás; TPLO / TTA műtét, ár

 

Kutya térd elülső kereszteződő szalag szakadás; TPLO / TTA műtét, ár

Térdszalag szakadás esetén a műtétek leírása, bemutatása, a legújabb TPLO és TTA technika ismertetése. Anatómiai háttér.

Kutya térd elülső kereszteződő szalag szakadás (térdszalag szakadás); TPLO / TTA műtét, árak

Az egyik leggyakoribb sántaságot okozó sérülés kutyáknál a térd elülső Térdszalag szakadás és követkeményekereszteződő szalagjának részleges, vagy teljes szakadása. Kutyáknál ritkább a hirtelen, erős trauma miatt kialakuló szakadás, gyakoribb a térd anatómiájának rendellenességéből fakadó fáradásos részleges szakadás, ami ez erős szalag felrostozódásával jár. A sípcsont ízületi felszíne (PLATÓ) nem merőleges a terheléskor fellépő erőkre, hátrafele lejt, ez okozza a folyamatos túlterhelést.

A kereszteződő szalag sérülése műtéttel gyógyítható, és különböző táplálékkiegészítőkkel ez a gyógyulási folyamat felgyorsítható, de nem váltják ki a műtétet.

Hagyományos műtétek: különböző szalagpótló műtétek (Flo, Lateral szalagpótlássuture, Extracapsularis), amelyek az anatómiai eltéréseket nem korrigálják, csak az elszakadt szalagot pótolják. Kistestű állatoknál még használható, de nagytestűeknél csak minden egyéb körülményt mérlegelve javasolt (pl. idős, már keveset mozog, …)

Modern műtéti eljárások: TPLO (Tibia Plateau Leveling Osteotomy), TTA (Tibial Tuberosity Advancement), CWTO (Cranial Wedge Tibial Osteotomy): ezek nem pótolják, hanem kiváltják az elülső kereszteződő szalagot, a térd biodinamikáját változtatva meg, így garantálva, hogy többször már ez ne sérülhessen.

Már nálunk is elérhető a térdízületi elülső keresztező szalag szakadására alkalmazott TPLO – műtét (tibial plateau leveling osteotomy) ami a világ egyik TPLO lényegelegelterjedtebb és egyik legkorszerűbb műtéti megoldása kutyáknál, és néha már macskáknál is alkalmazták.

A műtét legfontosabb lépése a ferde, hátrafelé lejtő sípcsonti ízületi felszín (plató) merőlegesre állítása a sípcsont tengelyéhez képest. Ehhez a sípcsontot részlegesen el kell fűrészelni, s el kell forgatni, majd speciális csavarokkal és lemezzel rögzíteni. Ez biztosítja a jövőben a térdízület stabilitását és a teljes értékű, fájdalommentes lábhasználatot.

A TPLO műtét következtében sem sípcsont rövidülés, sem sípcsont szögbetörés nem alakul ki.

A ritkábban alkalmazott TTA műtétnél a sípcsont elülső peremének TTA lényege„eltávolításával” érhető el a térdízületben a normális terhelési viszonyok helyreállítása.

A CWTO műtét a legrégebbi a fenti technikák közül, manapság már ritkábban, különösen nagy sípcsont plató szögellés esetén használjuk.

Mindegyik műtét utáni időszakra igaz, hogy az első 2-3 hét a legnehezebb, akkor kell védőgallért viselnie az állatnak, nem ugrálhat, csak pórázon sétálhat, a műtött végtagot kímélni kell. A lábát már 2-5 héten belül terhelni fogja, de a teljes gyógyulás (a csontok és a szalagrendszer megújulása) kb 4-5 hónapot vesz igénybe.

Árak: az állatorvosnak sokszor nehezebb pontosan meghatároznia egy beavatkozás várható végső költségét, mint egy humán orvosnak. Miért? Mert a legkisebb kutya 1,5 kg, míg a legnagyobbak 60-70 kg körül vannak. Továbbá mi nem csak sebészkedünk, hanem a kardiológiai ellátást, az aneszteziológiát, röntgenezést is nekünk kell végezni. A fenti műtétek igen speciális műszerparkot és szaktudást igényelnek. Így térdműtétek esetében a legegyszerűbb műtéti ellátás nagyjából 50-70 ezer Ft-ba kerül, míg a bonyolultabb műtétek 80 ezer Ft-tól érhetők el. TTA ábra

CWTO ábraTPLO lemezzel

vissza